Moje dzieciaki bardzo lubią suche bez smarowania. Najlepsze oczywiście takie prosto z patelni.
Też tak macie, że pierwszy naleśnik się nie udaje. U mnie prawie za każdym razem, ale pewnie robię to specjalnie, żeby spróbować czy dobre:)
Składniki
3 jajka
20 g drożdży
100 g masła
2,5 szklanki mąki
2 łyżki cukru
2 szklanki ciepłego mleka
sól
250 g twarogu
4 łyzki śmietany
cukier do smaku
1 łyzka cukru waniliowego
truskawki
tłuszcz do smażenia
Drożdże wymieszać z trzema łyżkami mleka, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki. Przykryć kubeczek ściereczką i poczekać aż drożdże wyrosną.
Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka zmiksować, dodać pozostałe składniki wraz z rozrobionymi drożdżami i ponownie zmiksować na gładkie ciasto.
Odstawiać ciasto na około 40 minut, a następnie smażyć naleśniki.
Twaróg ugnieść widelcem, dodać cukier, śmietanę i wymieszać.
Każdy naleśnik posmarować serem i zwinąć w dowolny sposób. Podawać wraz z truskawkami
naleśniki drożdżowe z serem i truskawkami
Wyglądają pysznie. Raz w życiu robiłam placki z drożdżami i powiem, że smak był specyficzny.
OdpowiedzUsuńpyszna propozycja na dzisiejszy obiad;)
OdpowiedzUsuńu mnie też pierwszy naleśnik nigdy się nie udaje :) pychotka! :)
OdpowiedzUsuńRobiłam już drożdżowe i bardzo mi smakowały. Pyszne danie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie :D
OdpowiedzUsuńDrożdżowe najlepsze! Już prawie o nich zapomniałam. Dziękuję za przypomnienie. Będą weekendowe kulinarne inspiracje naleśnikowe ;) Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię naleśniki,ale drożdżowy jeszcze nigdy nie robiłam i nie jadłam
OdpowiedzUsuńDrożdżowych jeszcze nie jadłyśmy ale z serem i truskawkami już się zdarzało i były przepyszne :D
OdpowiedzUsuńJakoś tak przegapiłem ten przepis. Wart jest realizacji
OdpowiedzUsuń