Rewelacyjne w smaku. Można podać z ziemniakami, frytkami, kluskami.
Jest to pomysł na szybki obiad i alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Nie, nie :)
Tradycyjny schabowy też jest smaczny, uwielbiam go.
Tutaj znajdziecie przepis na schab zapiekany z ajvarem .
Składniki
1 kg kapusty kiszonej
700 g schabu bez kości
250 ml śmietany 18%
2 łyżki mąki
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
Kapustę kiszoną włożyć do garnka, wlać dwie szklanki wody i gotować około 20 minut. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
Odcedzić kapustę na sicie.
Schab pociąć na kotlety o grubości 1 cm i rozbić i delikatnie rozbić do grubości około 0,5 cm.
Każdy kotlet oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem, a następnie usmażyć na rozgrzanym maśle na lekko rumiany kolor.
Połowę kapusty wyłożyć na dno naczynia, a na to usmażone mięso i ponownie resztę kapusty.
Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką i rozsmarować na wierzchu kapusty.
Piec w 200 stopniach C do momentu aż góra zrobi się rumiana.
Podawać na gorąco.
schab po góralsku
Ło panocku! :) Przepis brzmi wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńJak z kapustą to niestety danie nie dla mnie. Ale mój tata byłby zachwycony:)
OdpowiedzUsuńSuper smakowicie wygląda! Lubię kapustę kiszoną w takich propozycjach. Pyszny schab. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńbrzmi i wygląda naprawdę smacznie :)
OdpowiedzUsuńSchab plus kiszona kapusta to połączenie idealne ;)
OdpowiedzUsuńale śmietana??? to już nie
Usuńwłaśnie śmietana musi być :)
UsuńTeż tak robię,zmieniam też mięso np na karczek,żeberka kurczaka jest pysznie
UsuńNie jadłem jeszcze takiego schabu, ale wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMniam jakie to musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńNigdy takiego schabu nawet nie widziałyśmy :D Ciekawe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńCzy kapusty nie należy doprawić?
OdpowiedzUsuńJa nie doprawiałam, ale w razie potrzeby mozna
Usuńa jaka smietana słodka czy kwasna
OdpowiedzUsuńśmietana słodka czy kwaśna
kwaśna, dałam 18%
UsuńKiedyś jedna pani,która pracuje w sklepie powiedziała,że śmietana zawsze jest kwaśna, a słodka jest śmietanka.
UsuńE, fajny pomysł w najbliższą środę wykonam. We wtorek na ryneczku sprzedają świetną wieprzowinę.
OdpowiedzUsuńChoć początkowo byłam sceptyczna to już wiem, że kiszona kapusta i kwaśna śmietana świetnie do siebie pasują, dlatego na widok listy składników ślinka pociekła.
OdpowiedzUsuńZ czym to podawac? Do chleba, do ziemniakow?....
OdpowiedzUsuńPrzed przepisem podałam z czym podawać. Pozdrawiam
Usuń