Niesamowicie aromatyczny, delikatny i bardzo smaczny. Jak wiecie duszą sztuki kulinarnej w Indiach są przyprawy, które wzbogacają smak, aromat i wygląd potraw. Jestem miłośniczką tej kuchni i dlatego na moim blogu można wyszukać sporo przepisów z kuchni hinduskiej. Głównie są to mięsa.
1 kurczak
1 puszka mleczka kokosowego
1/2 łyżeczki imbiru
4 ziarenka kardamonu
4 goździki
1 łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1 duża cebula
2 łyżki masła klarowanego
sól
kurkuma
Kurczaka podzielić na porcje i usunąć z niego skórę.
Sól wymieszać z kurkumą i natrzeć każdą porcję mięsa, a następnie odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Kardamon,imbir,goździki, kolendrę, cynamon, czosnek, paprykę wymieszać, dolać 2 łyżki wody i wymieszać aż powstanie pasta.
Masło rozgrzać w dużym rondlu, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać pastę i smażyć na małym ogniu około 2 minuty mieszając.
Włożyć do kawałki kurczaka i smażyć na małym ogniu lekko przyrumieniając z każdej strony. Wlać 1/2 szklanki wody wymieszaną z mleczkiem kokosowym i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
kurczak duszony w mleczku kokosowym
robiłam taki dość często, muszę wrócić do tego przepisu:)
OdpowiedzUsuńRobiłam tego kurczaka :) Pyszny jest. Uwielbiam takie smaki. Z wielką chęcią zrobię znowu! Pozdrowionka cieplutkie! :)
OdpowiedzUsuńLubię takie połączenie smaków !
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie brzmi :)
OdpowiedzUsuńTak tez smakuje :)
Usuń