Koniecznie musicie spróbować. Danie wymaga od nas trochę pracy, smażenie, miksowanie, pieczenie.... Jednak smak wynagrodzi Wam trud przygotowania. Można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kaszą. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem w roli głównej to zapraszam tutaj
Składniki
6 udek z kurczaka
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
Sos
2 łyżki masła klarowanego
3 średnie marchewki
200 g słodkiej śmietany (kremówki)
500 ml bulionu
3 łodygi selera naciowego
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
1/2 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
sól
pieprz
Na patelni rozgrzać masło. Udka oprószyć solą i pieprzem, a następnie przyrumienić z dwóch stron na złoty kolor. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut.
Na czystej patelni rozgrzać masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać startą marchewkę i pokrojony seler naciowy. Smażyć mieszając, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, i kmin rzymski po czym zalać bulionem i dusić na wolnym ogniu około 7-8 minut. Warzywa muszą być miękkie.
Na sicie odcedzić warzywa, a płyn zostawić nie wylewać.
Zmiksować warzywa na gładko i zalać płynem tak, aby powstał gęsty sos. Wymieszać i zagrzać na patelni. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. doprawić solą i pieprzem.
Sos wlać na upieczone udka i wstawić do piekarnika aż sos zacznie bulgotać.
kurczak w sosie marchewkowym
Świetny sos😊
OdpowiedzUsuńTakiego sosu to ja nie znam :) Fajnie wygląda i ten kolorek :) Zawsze przyrządzasz takie pyszne dania! Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńTen sos mnie ciekawi ! Fajny pomysł, żeby marchew wykorzystać w ten sposób :)
OdpowiedzUsuń