Można podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą.
Mięso jest soczyste, miękkie, rozpływające się w ustach.
Koniecznie wypróbujcie!
Składniki
700 g szynki wieprzowej bez kości
3 średnie marchewki
200 g majonezu
2 duże ząbki czosnku
2 duże cebule
natka pietruszki
sól
pieprz
papryka ostra
papryka słodka
Szynkę pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i paprykami.
Cebule pokroić w piórka i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, a następnie plastry szynki. Pomiędzy mięsem poukładać pokrojone ząbki czosnku.
Całość posmarować majonezem i ułożyć na nim pokrojoną w plasterki marchewkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż mięso będzie miękkie.
(piekłam 1h 15 min)
Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki.
szynka zapiekana w plastrach
fajna propozycja na obiad:)
OdpowiedzUsuńLubię takie pyszności. Pomysł na szynkę - super. Nie zawsze mamy czas, aby długo coś pichcić, a takie rozwiązania są idealne. Smaczne, a przy okazji nie angażują nas w kuchni na pół dnia. Jedynie przygotowanie i czas pieczenia. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na obiadek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy
super pomysł :)
OdpowiedzUsuńPiękne kolory :)
OdpowiedzUsuń