Koniecznie musicie spróbować. Mięciutkie, puszyste, bardzo łatwe do zrobienia.
Ser można zamienić na jabłka. Będą również bardzo smaczne. Taki rodzaj ciasteczek do podjadania. Jeśli macie ochotę na inne pierogi to zapraszam do zakładki Pierogi i Kluski. Znajdziecie tam przepisy na tradycyjne pierogi, pieczone i inne.
Ciasto
500 g mąki pszennej
2 jajka
200 ml mleka
30 g świeżych drożdży
100 g masła
6 łyżek cukru
Ser
400 g twarogu
1 żółtko
cukier do smaku
Wszystkie składniki ugnieść widelcem.
Ciasto:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz z jedną łyżką cukru i trzema łyżkami mleka rozetrzeć na gładko i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier. Jajka, rozpuszczone masło i mleko dokładnie wymieszać. Wlać do mąki i dodać wyrośnięte drożdże i wszystko wyrobić na gładkie ciasto.
Podzielić je na dwie części. Jedną rozwałkować na placek i szklanką (moja miała średnicę 9cm) wycinać kółka,. (Potem powtórzyć to z drugą częścią ciasta)
Na każde kółko nałożyć ser i skleić ciasto. Układać pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić na chwilę do wyrośnięcia,a następnie posmarować mlekiem każdego pieroga i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane.
Studzić na kratce.
pyszne:)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu się ich nie robi. Jadłam tylko w restauracji i nieco się zraziłam. Twoje z pewnością są po stokroć pyszniejsze. Takie równiutkie, apetyczne :) Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie robiłam pieczonych pierożków
OdpowiedzUsuńJutro zamierzam je zrobic nspisxe jskie eyjda
OdpowiedzUsuń