Gołąbki bez zawijania, zapiekane w sosie pomidorowym z serem. Bardzo szybkie do zrobienia i smaczne. Jeśli takie robiliście, to wiecie, że są pyszne, a jeśli nie próbowaliście to koniecznie zróbcie.
Na blogu znajdziecie również przepis gołąbki tradycyjne lub zapiekane w piekarniku.
Składniki
600 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego
1 cebula
1 łyżka oleju
1 mała główka kapusty
1 puszka pomidorów
200 g ryżu
1 szklanka wody
150 g żółtego sera typu gouda
sól
pieprz
majeranek
bazylia
Kapustę drobniutko posiekać lub zetrzeć na tarce.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju.
Do miski włożyć mięso, podsmażoną cebulę, posiekaną kapustę, ugotowany ryż, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę, a następnie formować kule i układać w naczyniu do zapiekania.
Pomidory z puszki zmiksować, dodać wodę i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i wlać do naczynia z gołąbkami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 35-40 minut, a następnie posypać startym serem i ponownie zapiekać do rozpuszczenia się sera.
gołąbki bez zawijania
bez sera bym zrobiła:)
OdpowiedzUsuńBez sera też można
UsuńA czy kapuste wczesniej parzymy? Czy nie ona dosc zmieknie ?
UsuńSurową ścieramy na tarce. Pozdrawiam
UsuńPyszne, kiedyś robiłam podobne. Palce lizać!
OdpowiedzUsuńPozdrowionka serdeczne! :)
Ech już wiem co jutro na obiad :-)
OdpowiedzUsuńPolecam
UsuńMięso mielone jest, ryż jest i kapusta też, czyli wszystkie składniki na gołąbki się zgadzają : ) Wprawdzie forma podania różni się od tradycyjnej, ale to zdecydowanie prostszy i mniej czasochłonny pomysł. Sama męczę się z gotowaniem kapusty i zawijaniem mięsa w liście, ale tym razem pójdę na skróty : ) Ciekawa jestem czy różnica w smaku będzie wyczuwalna, nigdy też nie dodawałam sera do gołąbków. Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować i pozdrawiam cieplutko
UsuńA ja jestem w trakcie robienia. Ciekawe jak beda smakowac mojej rodzinie bo lubia golabki:)
UsuńJa robię i uwielbiamy całą rodziną,ja kule podsmażam i wrzucam do sosu pomidorowego,chwilę gotuję na małym ogniu,bez sera podaję,również jest pysznie ��
UsuńJa od lat robie jarskie golabki. Zamiast miesa daje drobno pokrojone i usmazone pieczarki, jajka na twardo pokrojone i jedno surowe. I tu pojawia sie pytanie czy moje moge potraktowac w ten sam sposob jak te z przepisu? Czy nie rozleca sie podczas duszenia??
OdpowiedzUsuńPani Kasiu trudno mi odpowiedzieć, bo nigdy takich nie robiłam. Pozdrawiam
UsuńNa ile osób wyjda gołąbki z podanych składników lub ile gołąbków wyjdzie?
OdpowiedzUsuńJa robiłam na cztery osoby. Pozdrawiam
UsuńA czy pieczemy otwarte czy pod przykryciem?
OdpowiedzUsuńPieczemy bez przykrycia. Pozdrawiam
UsuńZ czym mozna podawac takie golabki?
OdpowiedzUsuńDanie można podać z ziemniakami lub jako samodzielne danie
UsuńMoże być kapusta włoska??
UsuńMoże być włoska, ale starta na tarce lub drobniutko posiekana
UsuńBardzo smakowite danie!
OdpowiedzUsuńBArdzo ciekawy przepis zapraszam na blog i pozdrawiam serdecznie masz ciekawe przepisy
OdpowiedzUsuńJa dziś właśnie robię ale z kasza gryczana i do środka dałam posiekany koperek 😋 A na wierzch posypie serem
OdpowiedzUsuń