Szybko i smacznie. Mi wyszło z jak widać na zdjęciu sześć dużych, porcji.
Składniki
1 chleb tostowy
1 mała kapusta pekińska
200 g szynki w plasterkach
200 g sera żółtego w plasterkach
5 łyżek majonezu
1 duża cebula
150 g pieczarek
200 g śmietany (dałam 18%)
2 jajka
sól
pieprz
szczypiorek
Kromki chleba tostowego zrumienić na patelni lub w tosterze.
Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć podpieczone kromki chleba, posmarować je cienką warstwą majonezu, na każdą kromkę ułożyć plasterek szynki i plasterek sera, a następnie warstwę pokrojonej kapusty pekińskiej.
Układamy kolejną warstwę tostów, smarujemy majonezem, kładziemy plasterki szynki,sera i cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki. Przykładamy kolejną warstwą tostów.
Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem i zalewamy zapiekankę.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż śmietana się zetnie.
Po upieczeniu posypać posiekanym szczypiorkiem.
zapiekanka tostowa
ale fajna:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! 😀
OdpowiedzUsuńWłaśnie ją zrobiłam, bardzo smaczna 😍😊
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało. Pozdrawiam cieplutko
Usuń"Po upieczeniu posypać posiekanym koperkiem".Chyba szczypiorkiem,bo to na zdjęciu na koperek raczej nie wygląda.
OdpowiedzUsuńZgadza się szczypiorkiem
UsuńŚmietana słodka czy kwaśna? I pieczarki surowe czy podsmażone :)
OdpowiedzUsuńpieczarki surowe, śmietana taka jak podana w przepisie
UsuńAle czy ta śmietana ma być kwaśna czy słodka?
Usuńsłodka
UsuńŚmietana 18%jest kwaśna
UsuńWłaśnie zaraz wkładam ją do piekarnika.Chodziła już za mną od soboty.�� Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńProszę się pochwalić czy smakowała.
UsuńPychota,polecam!!!
UsuńWłaśnie wkładam tosta do piekarnika,chodził za mną od soboty �� Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJako zapiekanka do zjedzenia od razu - w porządku, chociaż szału nie ma. I warto dodać, że na drugi dzień jest nie do zjedzenia, bo zbiera się na wymioty, kiedy chleb tostowy przesiąknie śmietaną, z której zdążyły się już zrobić jakieś grudy. Pozdro.
OdpowiedzUsuń