Smaczne, soczyste z rumianą skórką mięso. Podawać można z ziemniakami, frytkami lub ryżem.
Na blogu znajdziecie mnóstwo innych przepisów na mięsa.
Polecam również bardzo smacznego kurczaka pieczonego w majonezie i inne pomysły w zakładce MIĘSA
Składniki
5 udek z kurczaka
1 zielona papryka
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 gałązka pomidorów koktajlowych
5 łyżek oleju
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki tymianku
sól
Każde udko podzielić na dwie części (odcinając pałkę od pozostałej części)
W miseczce wymieszać olej, ocet balsamiczny, pieprz, sól i tymianek. Pędzelkiem nasmarować każdą porcję mięsa i ułożyć na blaszkę.
Paprykę i cebulę pokroić na kawałki i poukładać pomiędzy udkami. Czosnek również porozkładać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż mięso będzie rumiane. (około 1h) 10 minut przed końcem dołożyć gałązkę pomidorów.
pieczone udka z kurczaka
moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńSpróbuję, poprzedni przepis z "kurczakowy" jaki tu znalazłem był wyśmienity. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam i pozdrawiam
Usuń