Nie wymaga wiele pracy, ale bardzo szybko znika z talerza. Ja wykorzystałam do zrobienia sałatki obręcz do ciast dzięki której mogłam ją przygotować bezpośrednio na talerzu. Nie będzie możliwe przełożenie sałatki na talerz jeśli zrobicie w tortownicy z dnem. To taka moja mała podpowiedź.
Polecam!
Składniki
2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 świeży długi ogórek + 1/2 ogórka do dekoracji
1 cebula
300 g pieczarek
4 łyżki majonezu
6 jajek ugotowanych na twardo
3 rzodkiewki do dekoracji
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
Pierś z kurczaka ugotować w bulionie warzywnym lub mięsnym.
Po ugotowaniu drobno posiekać.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i lekko zeszklić na maśle klarowanym, dodać starte na tarce pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż wyparuje cała woda.
Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Podzielić na trzy części
Ogórka pokroić w drobną kostkę
Warstwy sałatki
Tortownica o średnicy 20cm
Kurczak posiekany (lekko docisnąć do dna tortownicy
1/3 jajek z majonezem
ogórki oprószyć lekko solą
posiekany koperek
1/3 jajek z majonezem
podsmażone pieczarki
1/3 jajek z majonezem
całość posmarować łyżką majonezu i udekorować
sałatka z kurczakiem
ale ładnie podana:)
OdpowiedzUsuńJedna z najlepszych sałatek jakie jadłem. Miałem zaszczyt posmakowania tych pyszności w Niedzielę Wielkanocą i powiem szczerze. To co jest udostępniane na tej stronie czy blogu jest tak smaczne, że zapłacił bym każdą cenę za te pyszności.
OdpowiedzUsuńA na zdjęciu efekt ;) Po prostu niemogłem przestać jeść tej sałatki! Dzięki wielkie za zaproszenie! http://www.kamilmigas.com/wp-content/uploads/salad.jpg
wygląda jak torcik,super !
OdpowiedzUsuń