Ziemniaki zapiekane w piekarniku, które można podawać ze swoim ulubionym sosem.
Idealny dodatek do obiadu, który może zastąpić nam tradycyjne ziemniaki gotowane.
Do tego polecam porcyjkę mięsa, surówkę i obiad gotowy.
Składniki
6 średnich ziemniaków
4 łyżki oleju
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki startego parmezanu
sól
pieprz
Ziemniaki umyć i ponacinać (uważać, aby nie przeciąć ziemniaka do końca) w cienkie plasterki około 3 mm.
Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polać olejem, oprószyć solą i pieprzem. Piec w 200 stopniach C około 25 minut.
Bułkę tartą wymieszać z parmezanem. Wysunąć na chwilę ziemniaki z piekarnika i posypać posypką. Oprószyć ponownie solą i pieprzem. Zapiekać ponownie około 20 minut.
Posypka powinna być rumiana.
ziemniaki hasselback
Wyglądają bardzo apetycznie. :d Chociaż taka trochę malutka bomba kaloryczna :P. A co tam czasem można zgrzeszyć :)
OdpowiedzUsuńA jakie smaczne :) Pozdrawiam cieplutko
Usuńapetyczne:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam !
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń