Teraz zaczyna się sezon na truskawki, dlatego wykorzystajmy ten wspaniały czas.
Na blogu znajdziecie więcej przepisów na dania z tymi smacznymi owocami.
Składniki
780 g jogurtu naturalnego gęstego
2 jajka
cukier według smaku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka truskawek
olej do smażenia
Truskawki pokroić na plasterki.
Jogurt wymieszać z cukrem i jajkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
W razie gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodać mąki. Wszystko zależy od gęstości jogurtu jakiego użyjemy.
Na rozgrzany olej nakładać łyżką ciasto, a na wierzchu układać plasterki truskawek.
Smażyć z dwóch stron na rumiano.
jogurtowe placki z truskawkami
bardzo fajne:)
OdpowiedzUsuńpyszne,w sam raz na śniadanie
OdpowiedzUsuń