Może i Wy skusicie się na taki truskawkowy raj.
Składniki
Mus truskawkowy
700 g truskawek
1 szklanka cukru
5 łyżeczek żelatyny
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i zblendować. Dodać cukier i wszysko zagotować około 5 minut. Po zdjęciu z palnika dodać rozpuszczoną żelatynę w odrobinie wody i wszystko dokładnie wymieszać z musem truskawkowym. Odstawić do przestudzenia.
Masa serowa
1 kg sera twarogowego wiaderkowego
3/4 szklanki cukru pudru
200 g śmietany kremówki
Ser zmiksować z cukrem pudrem i zmieszać z ubitą śmietaną.
Do sera dodać 1/2 musu truskawkowego i zmiksować.
Dodatkowo
1 galaretka truskawkowa
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
truskawki
Na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkopty. Wlać masę serową, a następnie mus truskawkowy. Patyczkiem (u mnie końcówka od łyżki drewnianej) ponakłuwać otworki w masie serowej, aby wypełniły się musem.
Odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Na wierzchu ciasta ułożyć truskawki. Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż w przepisie.
Dałam 1,5 szklanki. Przestudzoną galaretkę wlać na truskawki i schłodzić. Najlepiej całą noc.
truskawkowy raj
jak ja lubie takie desery :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się obłędnie!
OdpowiedzUsuńAle pycha :D
OdpowiedzUsuń