Sezon na dynię już się zaczął to może i Wy wypróbujecie takie smaczne danie obiadowe.
Jeśli przygotujecie coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu.
Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na blogu w zakładce MIĘSA.
Pulpety
500 g mięsa mielonego drobiowego
1 jajko
2 kromki chleba
2 łyżki bułki tartej
1 mała cebula
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz
olej do smażenia
2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia
Sos
600 g dyni
1,5 l bulionu mięsnego
1 łyżeczka kurkumy
3 łyżki posiekanego koperku
ostra papryka
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
sól
pieprz
1 łyżka mąki pszennej
Chleb namoczyć w mleku i odcisnąć w dłoniach. Pokruszyć.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładką masę mięsną. Formować małe kulki i każdą obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć z dwóch stron na lekko rumiany kolor.
W garnku zagotować bulion mięsny i dodać podsmażone pulpety.
Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i włożyć do garnka z pulpetami. Dodać ziele angielskie, liść laurowy,kurkumę, doprawiać solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotować na małym ogniu około 15-20 minut. Na koniec mąkę wymieszać z odrobiną wody, wlać do sosu i zagotować. Wymieszać z posiekanym koperkiem.
pulpety drobiowe w sosie dyniowym
pyszny sos:)
OdpowiedzUsuńwspaniały ten sos!
OdpowiedzUsuń