Strony

Kategorie

piątek, 27 października 2017

Łopatka wieprzowa z papryką

Łopatka wieprzowa z papryką. Podałam z kuskusem, ale również można podać z kaszą, kluskami, ziemniakami, ryżem. Bardzo smaczne i w miarę szybkie do przygotowania danie.
Więcej przepisów na potrawy mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Jest tam mnóstwo pomysłów na obiady z wykorzystaniem różnych rodzajów mięs.
Jeśli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę podzielcie się opinią w komentarzach.


Skłądniki
700 g łopatki wieprzowej bez kości
2 zielone papryki
1 duża cebula
300 g tomatery
2 łyżki masła klarowanego
3 szklanki wody
sól
pieprz
słodka papryka
ostra papryka
szczypta pieprzu cayenne
1 łyżka mąki pszennej

W rondlu rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w większą kostkę.(nie rumienić).
Dodać mięso pokrojone w kostkę, oprószone solą i pieprzem oraz mąką pszenną. Wszystko lekko zrumienić i zalać wodą. Dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
Wlać tomaterę, doprawić przyprawami. Dusić jeszcze około 5 minut.


łopatka wieprzowa z papryką


3 komentarze: