Bardzo ładnie się prezentuje, a jeszcze bardziej smakuje.Proste do przygotowania. A skąd nazwa smerfetka? Wiadomo iż smerfy są niebieskie tak jak właśnie to ciasto. :)
Na zdjęciach filiżanka ze sklepu tarka i miarka.
Znajdziecie tam fajne i ciekawe rzeczy do pieczenia, gotowania i inne gadżety do domu.
Polecam!
Masa serowa niebieska
1 kg sera wiaderkowego
2 niebieskie galaretki
3/4 szklanki cukru pudru (lub według własnego smaku)
Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszać. Przestudzić, ale nie galaretka się zsiąść.
Ser zmiksować z cukrem, a następnie z tężejącą galaretką.
Masa śmietanowa
600 g śmietany kremówki 36%
1 śmietanfix
3 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku)
Śmietanę wraz z cukrem ubić na sztywno, a na koniec dodać śmietanfix i zmiksować.
Dodatkowo
1 niebieska galaretka
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
200 g śmietany kremówki
Cukier puder do smaku
Na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkopty. Wlać masę serową i odstawić do lodówki aż stężeje.
Po tym czasie nałożyć masę śmietanową.
Galaretkę rozpuścić w wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu i przestudzoną wlać na ciasto.
Odstawić do lodówki aż całkowicie zastygnie. Najlepiej na całą noc.
Śmietanę z cukrem ubić na sztywno i przełożyć do rękawa cukierniczego.
Zrobić dekoracje.
Filiżankę można zakupić w sklepie tarka i miarka
Fajne ciasto! Ma prześliczny kolor :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam
Usuńale cudowny kolor:)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor!
OdpowiedzUsuńMoje dzieci by oszalały z zachwytu...
:)
Pychotka
OdpowiedzUsuń