Jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie upieczcie.
Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA.
Jeżeli przygotujecie danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach.
żródło mojewypieki.com
Ciasto
400 g mąki pszennej
250 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę przesiać na stolnicę wbić żółtka, wsypać proszek do pieczenia i cukier puder. Masło drobno posiekać i zagnieść na jednolite ciasto.
Podzielić na dwie równe części i każdą zawinąć w folię spożywczą. Ciasto schłodzić.
Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nim rozwałkowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 12-15 minut. Ciasto powinno być rumiane. Tak samo upiec drugi placek.
Nadzienie jabłkowe
1,5 kg jabłek
150 g cukru
sok z 1/2 cytryny
1 galaretka cytrynowa
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie skropić je cytryną, wsypać cukier i włożyć do rondla.
Wszystko zagotować aż cukier się rozpuści. Gorące zdjąć z palnika i wsypać galaretkę. Bardzo dokładnie wymieszać.
Krem orzechowy
250 g startych orzechów włoskich
250 ml mleka
250 g masła
150 g cukru pudru
Mleko zagotować z orzechami zdjąć z palnika i wystudzić.
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, a następnie dodać orzechy i zmiksować na gładko.
Polewa
100 g czekolady deserowej
100 g śmietany kremówki
Śmietanę podgrzać, ale nie gotować. Zdjąć z palnika i wsypać pokruszoną czekoladę. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Składanie ciasta
kruchy placek
jabłka
kruchy placek
krem orzechowy
polewa
niebo w gębie
warto spróbować:)
OdpowiedzUsuń