Uwielbiam piec, gotować, kiedy wszystkim smakuje.
Ciasto wygląda na bardzo pracochłonne do zrobienia, ale zapewniam Was, że robi się go bardzo szybko.
Rady:
Pianę ubijcie przed samym włożeniem do piekarnika.
Jabłka nie powinny stać długo z cukrem, aby nie puściły zbyt dużo soku.
Ciasto
250 g margaryny
5 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę i stopniowo w trakcie ucierania dodawać żółtka.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem.
Podzielić ciasto na dwie części.
Jabłka
1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach wsypać cukier cynamon i wymieszać.
Piana
7 białek
1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo
1 słoik dżemu morelowego
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
Na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia rozsmarować jedną połowę ciasta, wyłożyć jabłka, a następnie drugą część ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ciasto będzie rumiane.
Wyjąć z piekarnika posmarować dżemem i wyłożyć ubitą pianę. Zapiec ponownie aż piana się zarumieni.
placek jabłkowy z cynamonem
smacznie :)
OdpowiedzUsuń