Naleśniki z serkiem wiejskim lub serkiem grani. Mają troszkę inny smak, ale są bardzo delikatne i puszyste.
Swietnie smakują z serem na słodko , dżemem lub prażonymi jabłkami. Na wierzchu proponuję polać polewą owocową czekoladą lub syropem klonowym.
Po inne przepisy na smaczne naleśniki i placki zapraszam na bloga do zakładki naleśniki i gofry.
Jeżeli przygotowaliście Państwo potrawę z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach.
4 jajka
400 g serka wiejskiego
300 g mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
cukier według własnego smaku
2 łyżki oleju
1/2 szklanki mleka
olej do smażenia
Jajka zmiksować z serkiem i cukrem, a następnie dodać mleko, olej, mąkę i budyń śmietankowy.Wszystko zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut, aby ciasto odpoczęło.
Patelnię smarować delikatnie tłuszczem i wlewać ciasto rozprowadzając go po patelni na cienki placek.
Smażyć z dwóch stron na rumiano.
o, ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńZapamiętałem przepis i uwzględnię przy następnych naleśnikach
OdpowiedzUsuń