Jeśli nie macie pomysłu co upiec to koniecznie wypróbujcie przepis, a następnie podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Zapraszam również po inne przepisy na ciasta, obiady, warzywa itp.
Ciasto
500 g mąki pszennej
250 g masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, śmietanę i zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać nożem. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto.
Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie podzielić ciasto na dwie równe części i rozwałkować. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć (dno) papierem do pieczenia,
Masa budyniowa
2 budynie śmietankowe
1 l mleka
Budyń ugotować według przepisu podanego na opakowaniu.
Dodatkowo
6 brzoskwini
Brzoskwinie obrać i przekroić na połówki.
Przygotowanie ciasta do pieczenia
1 Na dno blaszki jeden rozwałkowany placek ciasta
2 wylać na ciasto ugotowany budyń
3 ułożyć połówki brzoskwiń
4 przykryć szczelnie drugim plackiem dociskając boki ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku do temp 180 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane.
Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.
pięknie wygląda;)
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńA jeszcze lepiej smakuje
UsuńProszę pani ależ to jest smakowite muszę zachęcić moją Julię aby w sobotę ten smakołyk upiekła. Georg
OdpowiedzUsuńPolecam
UsuńIle min trzeba piec?
OdpowiedzUsuńOkoło 45 minut ale musi być ładnie rumiane
UsuńWitam. Czy brzoskwinie mogą być z puszki(odsączone)?
OdpowiedzUsuńMogą być z puszki
Usuń