Przepis znalazłam na stronie Smaczne.TV, ale wniosłam trochę poprawek. Nie zrobiłam ostatniej cześci z surowych żółtek, ale z bitej śmietany.
Wyszła duża blaszka wspaniałego ciacha. Może i Wy skusicie się na takie słodkości.
Więcej przepisów na ciasta pieczone, na zimno, kruche, drożdżowe, tortowe znajdziecie w zakładce CIASTA.
Zapraszam i polecam.
\
Ciasto I
6 białek
60 g cukru
5 łyżek mąki
60 g wiórek kokosowych
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.
Dodać mąkę i wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Blachę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto kokosowe.
Wyrównać.
Ciasto II
4 białka
4 żółtka
40 g cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić, a pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku stale miksując.
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Ciasto wlać na ciasto kokosowe.
Piec około 25-30 minut w 180 stopniach C
Wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić.
Masa śmietanowa
800 g śmietany kremówki (36%)
cukier puder według własnego smaku dałam 1/2 szklanki
4 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i odstawić do napęcznienia., a następnie podgrzać ją w mikrofali , ale nie gotować i wystudzić.
Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Do żelatyny dodać 1 łyżkę śmietany ubitej i wymieszać po czym wlewać cienkim strumieniem i miksować.
Całość wyłożyć na ciasto i wyrównać.
Polewa
150 g czekolady deserowej
50 g masła
6 łyżek mleka
Wszystko włożyć do rondelka i rozpuścić na gładką polewę.
Przestudzić i wylać na ciasto.
Ciasto schłodzić całą noc w lodówce.
Noc w Wenecji
warto upiec:)
OdpowiedzUsuńNo to trzeba upiec
OdpowiedzUsuńJuż sama nazwa kusi :)
OdpowiedzUsuń