Biszkopt upiekłam dzień wcześniej i dzięki temu rozłożyłam sobie pracę i czas poświęcony na przygotowanie.
Tort jest bardzo smaczny, lekko kwaskowy i wilgotny.
Nie jestem mistrzem dekoracji i tutaj pozostawiam Wam własne pomysły.
Czekam na Wasze opinie i komentarze.
Ciasto
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale miksując.
Miksując dodawać pojedynczo żółtka. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką tortową i proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach C około 35 minut do tzw suchego patyczka.
Wyjąć i wystudzić.
Podzielić ciasto dwa blaty. Z górnej części blatu skroić delikatnie górę.
Pokruszyć ją palcami na drobno. Posłuży do dekoracji boków tortu.
cytrynowy krem
sok wyciśnięty z 3 cytryn
2 żółtka
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
Wyciśnięty sok z cytryny, cukier, jajka i żółtka i mąkę wymieszać dokładnie rózgą kuchenną, a następnie zagotować na wolnym ogniu stale mieszając. Gotować aż krem będzie gęsty w formie budyniu. (Około 2 minut)
Ostudzić.
800 g śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
cytrynowy ugotowany krem (przepis powyżej)
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Śmietanę z cukrem ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, zmiksować, a następnie stopniowo dodawać krem cytrynowy i miksować. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i poczekać aż napęcznieje, a następnie podgrzać ją w mikrofali, ale nie zagotować.
Do przygotowanej żelatyny dodać dwie łyżki kremu i wymieszać. Stopniowo całość wlewać do kremu i miksować.
Nasączenie biszkoptu
1/2 szklanki herbaty (mocnej zaparzonej)
3 łyżeczki cukru
3 łyżki soku z cytryny
Wszystko wymieszać
Składanie tortu
blat ciasta
nasączenie blatu
szprycą wycisnąć warstwę kremu
blat ciasta
nasączenie blatu
szprycą nałożyć warstwę kremu
kremem obsmarować boki kremu i oprószyć pokruszonym ciastem
pozostałą częścią kremu dekorować ciasto.
ułożyć plasterki cytryn
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz