Bułki węgierskie, które podczas pieczenia zalewamy mlekiem. Polecam używać formy zamkniętej, aby nie wyciekało z niej mleko podczas pieczenia.
Bułki są puszyste, delikatne i wilgotne. Idealne na śniadanie lub kolację.
Może się skusicie i upieczecie takie smakołyki, a później podzielicie się swoją opinią w komentarzach.
Więcej przepisów znajdziecie w zakładce BUŁKI.
Ciasto
350 g mąki pszennej
2 żółtka
25 g świeżych drożdży
250 g mleka
szczypta soli
1 łyżka cukru
Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka rozbełtane z mlekiem.
Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem i lyżką mleka. Poczekać 10 minut i wyrośnięte wlać do mąki.
Wszystko wymieszać i zagnieść na gładkie ciasto.
Uformować kulkę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x50 cm.
100 g miękkiego masła
100 g cukru
Wszystko razem utrzeć i posmarować rozwałkowane ciasto.
Zwinąć w rulon i pociąć w 5 cm kawałki.
Formę o średnicy 26 cm posmarować masłem i układać bułki przecięciem do góry.
Odstawić do wyrośnięcia.
300 g mleka
3 łyżki cukru
Mleko wymieszać z cukrem.
Połowę mleka z cukrem wlać do formy z bułki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż bułki zaczną się rumienić. Wlać drugą połowę mleka i piec około 15 minut.
Wyjąc z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
oryginalne, chcę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńFantastyczne bułeczki w najblszą niedzielę ma być cała rodzinka. Trzeba upiec
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń