Uwielbiam takie obiady i również Wam polecam.
Więcej przepisów na dania mięsne nie tylko z wołowiny, ale i wieprzowiny, drobiu, dziczyzny, jagnięciny znajdziecie w zakładce MIĘSA.
Jeżeli przygotujecie danie z mojego bloga podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.
500 g wołowiny bez kości (miałam ligawę)
2 łyżki masła klarowanego
3 szklanki wody
2 średnie cebule
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej
sól
pieprz
Mięso pokroić w plastry o grubości 0,5cm. Mięso oprószyć pieprzem.
W rondlu rozgrzać masło i zrumienić z dwóch stron mięso, a następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażyć
Całość zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, sos sojowy i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
Po tym czasie skrobia rozpuścić w małej ilości wody i wlać do sosu, mieszając. Zagotować. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
wołowina w sosie
Idę za chwilę na targ tam jest świeża wolowina, ale bardzo droga.Jak kupię to będę z "Master" dusić. Cześć
OdpowiedzUsuń