Strony

Kategorie

poniedziałek, 17 grudnia 2018

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami są zawsze u mnie na święta. Podaję je z czerwonym barszczem. Można je przygotować wcześniej zamrozić po upieczeniu i wystudzeniu.
Najlepiej rozmrażać w piekarniku lub mikrofali.
Niedługo już święta, a przed nami dużo pracy, gotowania, pieczenia. Lubię świąteczną atmosferę, ubieranie choinki, zapachy pieczonych ciastek i ciast.
Na blogu znajdziecie wiele przepisów na ciasta kremowe, pierniki, serniki, makowce itp.


Ciasto
40 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
250 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
3 żółtka
100 g roztopionego masła
400 g mąki pszennej (plus 2 łyżki na posypywanie)

Farsz
800 g pieczarek
2 cebule
sól
pieprz
2 łyżki masła klarowanego

Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę.Masło rozgrzać w rondlu
Podsmażyć chwilę  cebulę, a następnie dodać pieczarki.
Doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż odparuje woda.
Farsz po usmażeniu przestudzić.

Drożdże  rozkruszyć  do kubeczka, wsypać cukier i wlać 4 łyżki mleka.
Wszystko wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Do miski przesiać drożdże, wsypać sól. Ciepłe mleko wymieszać z roztopionym masłem i żółtkami.
Wszystko trzepaczką dobrze rozbełtać i wlać do mąki. Dodać wyrośnięte drożdże. Wymieszać łyżką , a następnie wyrobić na gładkie ciasto.
Ciasto uformować w kulę i włożyc do miski. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości  1/2 cm .
Pociąć na paski o szerokości 10 cm.
Na kazdy pasek nałożyć farsz wzdłuż dłuższego brzegu. Zwinąć w rulonik i lekko spłaszczyć.
Pociąć na kawałki o szerokości 5 cm .
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nakryć ściereczką i odczekać 20 minut aż paszteciki urosną.
Każdy posmarować delikatnie mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoty kolor.

paszteciki z pieczarkami


5 komentarzy: