Rewelacyjne w smaku, szybkie do zrobienia, a jeszcze szybciej znika z talerzy.
Teraz, kiedy jest w pełni sezon na rabarbar proponuję upiec ten wspaniały placek i delektować się jego smakiem.
Po zrobieniu przez Was i wypróbowaniu przepisu, podzielcie się swoją opinią w komentarzach.
Składniki
Ciasto
250 g mąki pszennej
3 żółtka wielkości M
125 g masła
4 łyżki cukru pudru (z czubkiem)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany kwaśnej
Mąkę przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, cukier puder, masło zimne pokrojone w kostkę i śmietanę.
Wszystko razem na gładkie ciasto.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na blaszkę o wielkości 23x38 cm
Widelcem ponakłuwać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż będzie lekko rumiane.
Wyjąć z piekarnika.
Rabarbar
1 kg rabarbaru
4 łyżki czubate cukru
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Całość zasypać cukrem i odstawić na 10 minut.
Beza
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy piana jest już ubita to dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Dodatkowo
5 łyżek płatków migdałowych
Składanie ciasta
podpieczony spód ciasta
rabarbar
beza
posypać płatkami migdałowymi
Całość piec w 180 stopniach C aż beza będzie z wierzchu rumiana.
ciasto z rabarbarem i bezą
moje ulubione majowe ciasto;)
OdpowiedzUsuńWiem, kto mi to wykona.
OdpowiedzUsuń