Składniki:
5 kromek czerstwej bułki pszennej
6 łyżek mleka
300 g mielonego mięsa z indyka
300 g mięsa mielonego wieprzowego
100 g startego sera grana padano lub parmezanu
Sól pieprz szczypta startej gałki muszkatołowej
2 jajka
1 pęczek natki pietruszki
5-6 łyżek oleju
2 kopiate łyżki cukru brązowego
150 ml octu balsamicznego
5 kromek czerstwej bułki pszennej
6 łyżek mleka
300 g mielonego mięsa z indyka
300 g mięsa mielonego wieprzowego
100 g startego sera grana padano lub parmezanu
Sól pieprz szczypta startej gałki muszkatołowej
2 jajka
1 pęczek natki pietruszki
5-6 łyżek oleju
2 kopiate łyżki cukru brązowego
150 ml octu balsamicznego
Wykonanie
Bułkę moczymy w mleku a następnie ją odciskamy.
Do bułki dodajemy mięsa , starty ser, jajka,posiekaną pietruszkę, sól,gałkę.
Do bułki dodajemy mięsa , starty ser, jajka,posiekaną pietruszkę, sól,gałkę.
Wszystko razem wyrabiamy i formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, które lekko spłaszczamy w dłoniach.
Na patelni podgrzewamy olej i smażymy pulpeciki na średnim ogniu z obu stron .
Wyjmujemy je z patelni i układamy na papierowym ręczniku, by odsączyć tłuszcz.
Na patelni podgrzewamy olej i smażymy pulpeciki na średnim ogniu z obu stron .
Wyjmujemy je z patelni i układamy na papierowym ręczniku, by odsączyć tłuszcz.
Na patelnię o grubym dnie wsypujemy cukier i wlewamy ocet balsamiczny. Czekamy aż podczas podgrzewania cukier się rozpuści.
Gdy sos zacznie się gotować, wkładamy pulpeciki i podgrzewamy kilka minut obracając je w sosie na wszystkie strony. Wyciągamy pulpety układamy na talerzu polewamy sosem i od razu podajemy.
Źródło przepisu: książka "Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku", opis i zdjęcie własne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz