Warstwa truskawkowa:
400g truskawek (mogą być mrożone)
3 łyżki cukru
1 cytryna (wyciśnięty sok)
1/2 galaretki truskawkowej
Truskawki oczyszczone z szypułek rozgnieść i włożyć do rondelka.
Zagotować wraz z cukrem i sokiem z cytryny.
Zdjąć z palnika wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.
Warstwa śmietanowa:
250g śmietany kremówki 36%
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru (lub wg własnego smaku).
Schłodzoną śmietanę ubić mikserem na sztywno.
Dodać cukier i serek mascarpone i jeszcze chwilkę ubijać.
W pucharkach układaj warstwami.
Udekoruj paskami czekolady.
Bardzo prosty a jednocześnie pyszny deser.
OdpowiedzUsuńCzęsto robię takie desery proste.
Klaudyno też preferuję przepisy proste i smaczne.
UsuńTaki deserek to ja na walentynki proponuję, super jest!
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł.
UsuńCzy można wykonać ten deser dzień wcześniej czy zaraz zaraz przed podaniem?
OdpowiedzUsuńMożna przygotować wczesniej
UsuńCzy można zrobić ten deser dzień wcześniej?
OdpowiedzUsuńProponuję spożyć w ten sam dzień :)
Usuń