Składniki:
70 dag łopatki wieprzowej
2 łyżki masła klarowanego
1/2 l gorącej wody
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra
Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę 3x3cm.
Sól,pieprz,paprykę słodką,paprykę ostrą wymieszać w miseczce.
Posypać mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 1h.
W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiany kolor, co jakiś
czas mieszając, aby się nie przypaliło.
Cebulkę pokroić w piórka,czosnek drobno posiekać i dołożyć do mięsa.
Chwilę podsmażyć.
Zalać całość gorącą wodą, dodać troszkę soli, pieprzu liść laurowy, ziele angielskie
i dusić pod przykryciem około 1h na małym ogniu.
Od czasu do czasu pomieszać i w razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę.
Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie.
Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty.
Polecam z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kluskami.
Tradycyjny gulasz, właśnie taki gotuje moja mama. :)
OdpowiedzUsuńW prostocie siła. Pozdrawiam ciepło.
UsuńMama jest Węgięrką? Bo nic na to nie wskazuje....
OdpowiedzUsuńMama jest Polką. Pozdrawiam ciepło.
UsuńZrobiłem gulasz wg przepisu i jest super smaczny. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń