klopsy
600 g mielonej łopatki
1 pęczek świeżej mięty lub 2 łyżeczki suszonej
1 mała cebula
2 białka
¼ szklanki ryżu długoziarnistego
Mąka pszenna do panierowania
Sól pieprz czarny
Sos
1,5 l bulionu z kurczaka
2 ziemniaki
2 żółtka
1 pęczek natki pietruszki
Sok wyciśnięty z 2 cytryn
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Wykonanie:
Do miski wkładamy mięso, posiekaną miętę, drobno posiekaną cebulę i białka.
Ryż płukamy i odsączamy na sitku, a następnie dokładamy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wyrabiamy na gładką masę do połączenia wszystkich składników.
Z masy formujemy kulki wielkości śliwki(klopsy zwiększą swoją objętość) i każdą obtaczamy w mące.
Do dużego garnka wlewamy i zagotowujemy wcześniej ugotowany bulion.
Dodajemy do niego ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę.
Wkładamy również klopsiki i wszystko posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Gotujemy pod przykryciem około 20 min. Odstawiamy z palnika.
W miseczce roztrzepujemy żółtka z sokiem z cytryny i mąką kukurydzianą i wlewamy stopniowo do gorącego wywaru stale mieszając.
Podgrzewamy, aż bulion zacznie gęstnieć, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy gorące.
źródło przepisu: książka "Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku."
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz