0,5 kg mąki krupczatki
4 żółtka
6 łyżek cukru
szczypta soli
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml gęstej śmietany
2,5 kg jabłek (najlepiej szarej renety)
1/2 cytryny
6 łyżek cukru
2 płaskie łyżki cynamonu
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Dodać cukier, cynamon i wymieszać.
Na stolnicę wsypać mąkę, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, masło starte na tarce o grubych oczkach i śmietanę.
Szybko zagnieść ciasto.
Blaszkę o wielkości 23x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować dwa placki.
Jednym wyłożyć dno blaszki i ponakłuwać widelcem, a następnie wyłożyć starte jabłka i przykryć drugim plackiem, który również nakłuwamy widelcem
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Piec około 1h.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego.
Jabłecznik mam zaplanowany na przyszły tydzień. Jeszcze nigdy nie piekłam. :) Podoba mi się taka gruba warstwa jabłek u Ciebie.
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest bardzo smaczny :)
Usuń