Składniki:
3 średnie cykorie
2 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 mały por
2 jajka
1,5 l bulionu mięsnego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 śmietana 18%
1 łyżka masła
1/2 cytryny
sól, pieprz
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, por pokroić drobno i wszystko włożyć do garnka.
Zalać gorącym bulionem i gotować około 10 min.
Z cykorii wyciąć głąby i pokroić na paseczki po czym dołożyć do wywaru.
Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i gotować do miękkości warzyw.
Na patelni rozgrzać masło.
Jajka rozbełtać dobrze widelcem wraz z posiekaną natką pietruszki, posolić,popieprzyć i usmażyć na patelni omleta.
Po usmażeniu pokroić go w cieniutkie paseczki, włożyć do zupy na sam koniec gotowania i zalać śmietaną.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz