Składniki:
Ciasto
600 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
40 g świeżych drożdży
1,5 szklanki mleka
3 łyżki płynnego miodu
5 łyżek oleju
Polewa
100 g masła
150 g płatków migdałowych
4 łyżki miodu
Krem
750 ml mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
200 g masła
4 łyżki cukru pudru
Wykonanie
Zaczynamy od przygotowania rozczynu.
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
Na stolnicę przesiać mąkę z cynamonem, wlać wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko,olej i miód.
Wszystko zagnieść na jednolite ciasto.
Zrobić kulkę i pozostawić do wyrośnięcia.
Blaszkę 32x20 cm wyłożyć papierem i wyłożyć ciasto.
Polewa
W rondelku roztopić masło, dodać miód i płatki migdałowe. Podgrzać i wymieszać.
Posmarować ciasto polewą przed pieczeniem, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200
stopni C na około 25 minut.
Krem
Mleko zagotować, ale pozostawić część na rozrobienie budyniu.
Budynie rozrobić z mlekiem i wlać do gotującego się mleka.
Intensywnie mieszać, aby nie przypalić.
Odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po łyżce budyniu i ucierać.
Upieczone ciasto lekko przestudzić, a następnie przekroić na dwie części.
Przełożyć masą budyniową.
Smacznego
Nazwę ma trochę odstraszającą, ale wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńHi Hi trochę tak, ale smak wynagradza :)
UsuńWygląda bardzo ciekawie :) Bardzo lubię ciasta z kremami budyniowymi, ale zawsze dodaję mniej masła, bo nie lubię za bardzo maślanych kremów :P
OdpowiedzUsuńAniu w tym kremie nie czuć tego masła, jest dużo budyniu :)
Usuń