1 kg szynki wieprzowej
2 cebule
1 łyżka octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
sól, pieprz
Czosnek i cebulę obrać i drobno pokroić.
Dodać ocet balsamiczny,olej,paprykę ostrą i słodką, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie obtoczyć bardzo dokładnie w marynacie.
Nakryć mięso folią i pozostawić na około 3 godziny w chłodnym miejscu.
Przełożyć mięso wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego, dodać liść laurowy, ziele angielskie
i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Czas pieczenia to około 1,5 godziny, co jakiś czas polewać mięso zalewą.
Ale smakowita, dobra i na zimno i na ciepło ;)
OdpowiedzUsuńTak może być do obiadku lub na kanapki :) Pozdrawiam ciepło
UsuńTeż własnie obmyślam jaka wędlinkę zrobić :) Domowe najlepsze
OdpowiedzUsuńMarto domowe najlepsze :)
Usuńświetna szynka, lubię takie domowe pieczenie na kanapkę:)
OdpowiedzUsuńdomowe wędliny najlepsze, szczególnie taka pyszna szynka;)
OdpowiedzUsuńSzyneczka idealna na kanapeczki:)
Usuńczy mozna zamiast szynki karczek tak zrobic
OdpowiedzUsuńMożna zrobić pieczeń z karczku
UsuńZalałem parę razy browarkiem w czasie pieczenia - wyszło cudo.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :)
Usuń