2 piersi z kaczki
4 średnie buraczki
5 łyżek soku pomarańczowego
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki tymianku
sól
pieprz
Wykonanie
Buraki umyć, ale nie obierać i każdego owinąć w folię aluminiową.
Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 30-40 minut.
Wyjąć odwinąć z folii, obrać i pokroić w plasterki.
Pierś z kaczki umyć i osuszyć.
Ponacinać skórę, posypać solą, pieprzem i tymiankiem.
Na patelni grillowej smażyć kaczkę.
Zaczynamy smażyć kładąc skórą do dołu, a następnie obracamy na drugą stronę.
Przełożyć kaczkę do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach C
W tym czasie na patelni rozgrzać masło,dodać miód i sok pomarańczowy.
Chwilę smażyć mieszając.
Kaczkę wyciągnąć z piekarnika i poczekać chwilę, aby "odpoczęła".
Na talerzu ułożyć plasterki buraków, pokrojoną w plastry pierś i polać sosem.
Smacznego!
Chrupiąca skórką i soczysta w środku ;)
OdpowiedzUsuńTaka najlepsza :)
UsuńFajny pomysł na kaczkę :-)
OdpowiedzUsuńPysznie
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńFantastyczna propozycja, wpraszam się na obiad :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńKaczuszka piękna w środku,różowiutka....pycha :)
OdpowiedzUsuńsmaczna była :)
UsuńOooo....kaczka dziwaczka, cała w buraczkach:) dla nas pyszna propozycja:)pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuńTaka sobie kaczka w buraczkach i smaczna
Usuńojej, aż mi ślinka cieknie - mniam!!!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo fajny zestaw kolorystyczny! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSmaczne danie, w sam raz na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńsmaczna i soczysta ta kaczuszka :)
OdpowiedzUsuńwykwintnie i ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńJak jadłam mięso kiedyś robiłam kaczkę, wyszła sucha i nie dobra, Twoja widać że jest idealna :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo wykwitnie i apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNa jak dlugo wstawila Pani kaczke do piekarnika? Wyglada przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPiekę około 15 minut
Usuń