Potrawa pochodzi z Ukrainy.
Składniki:
500 g ciasta francuskiego
700 g filetów z mintaja
1 l bulionu warzywnego
500 g pieczarek
3 jajka
1 żółtko
1 szklanka ugotowanego ryżu
sok z 1 cytryny
2 cebule
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
Wykonanie:
Filety z ryby zalać bulionem i zagotować.
Odcedzić od bulionu, wystudzić i drobno pokroić.
Dodać ugotowany ryż.
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć wraz z pieczarkami na maśle do odparowania
wody, a następnie dodać do ryby.
Jajka ugotować na twardo i drobno pokroić, dodać do farszu, a następnie
posiekaną natkę pietruszki.
Doprawić solą i pieprzem.
Wszystko wymieszać do połączenia się składników.
Jeden płat ciasta wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem. Odciąć pasek ciasta , który nam posłuży
do zrobienia dekoracji.
Wyłożyć farsz zostawiając margines 2 cm po bokach.
Przyłożyć drugim płatem ciasta i skleić ze wszystkich stron.
Udekorować resztkami ciasta i posmarować całość żółtkiem.
Piec w 200 stopniach C około 45 minut.
Podawać na ciepło z barszczykiem.
Inspiracja : Gazeta Sól i pieprz
Wygląda pięknie aż ślinka cieknie.Wpraszamy się na kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńZapraszam. :)
Usuńnigdy takiego nie jadłam kulebiaka, z kapustą i owszem. Oj, chcę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńLeno z rybką polecam jest smaczny
Usuńbardzo smaczny pomysł na danie z rybą :) jestem ciekawa smaku :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńGabrielo polecam jest bardzo smaczny :)
Usuńkulebiak uwielbiam, ale z rybą jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńPolecam smaczne :)
Usuńsmaczny pomysł na obiad, nigdy nie robiłam niczego takiego:)
OdpowiedzUsuńJustynko warto spróbować jest smaczne :)
UsuńWygląda bardzo pysznie, napewno jest bardzo smaczny
OdpowiedzUsuńSmaczny:)
UsuńPomysłowo i smacznie.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiej potrawy. Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń