Polega ona na wielokrotnym smażeniu owoców w syropie powstałym z cukru i wody.
Za każdym smażeniem dodajemy coraz więcej cukru niż poprzednio, a następnie suszymy i przechowujemy w szczelnym opakowaniu.
Takie owoce są idealnym dodatkiem do ciast czy dekoracji wypieków.
Składniki:
Ciasto
1 szklanka mąki pszennej
2 kisiele wiśniowe
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 jajek
200 g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki zagęszczonego soku wiśniowego
1 łyżka wody
Wszystkie składniki utrzeć w razie potrzeby dodać wody.
Dodatkowo
wiśnie kandyzowane
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę,proszek do pieczenia, kisiele i mąkę ziemniaczaną.
Wszystko utrzeć, dodać roztopione chłodne masło i połączyć wszystkie składniki.
Formę keksówkę 36x12 cm wyłożyć papierem wlać ciasto i piec w 180 stopniach
około 50 minut.
Po wystudzeniu ciasta polukrować i ozdobić wiśniami kandyzowanymi.
Smacznego
Urocze, ten lukier jest świetny;)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciacho. Podoba mi się ten lukier z wisienką :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńapetyczne :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto :) Takie długie dużo porcji wyjdzie. Mniam ...
OdpowiedzUsuńUwielbiam kandyzowane wisienki :)
OdpowiedzUsuńUroczy jest ten różowy lukier! :D
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, takie pulchne :)
OdpowiedzUsuńSmaczne było :)
UsuńCiasto wygląda smakowicie! Zostaję i zapraszam do siebie:) Może też coś znajdziesz dla siebie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńLubię ucierane ciasta, zawsze się udają
OdpowiedzUsuńTo prawda, dlatego też je lubię robić :)
UsuńWygląda super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńBardzo smakowita propozycja :)
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńWygląda na bardzo smaczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńByło smaczne :)
UsuńCudnie wygląda z tym różowym lukrem :)
OdpowiedzUsuńdziękuję
Usuńpyszne i puszyste ciacho a do tego te wiśienki :) mniam :)
OdpowiedzUsuńbyło pyszne :)
Usuń