Strony

Kategorie

poniedziałek, 9 marca 2015

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułem

Składniki:

400 g makaronu świderki
1 podwójna pierś z kurczaka
1 duży brokuł
400 ml śmietany 18%
150 g sera żółtego
1/2 papryki słodkiej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cząbru
sól
pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć
solą pieprzem i papryką.
Wymieszać i usmażyć na oleju na kolor złoty.
Brokuła ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie.
Na dno naczynia do zapiekania ułożyć połowę ugotowanego makaronu, a
następnie kurczaka, brokuła podzielonego na różyczki i drugą część makaronu.
Śmietanę wymieszać z solą,pieprzem i cząbrem.
Zalać zapiekankę i posypać startym serem.
Zapiekać około 40 minut do momentu aż ser będzie rumiany.








19 komentarzy:

  1. Bardzo lubię różne zapiekanki, sprawdzają się w każdej sytuacji. Miłego dnia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w domku też zapiekanki cieszą się powodzeniem ::)

      Usuń
  2. Jak ja lubię takie zapiekanki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności! Bardzo lubię takie zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajna i sycąca zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepis porywam i wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm pyszności ! :)
    Zapraszam na mojego bloga do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym i życzę miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie i chętnie wezmę udział :)

      Usuń
  7. mam jedno pytanie...czy zamiast brokuła mozna dodac kalafiora??czy ktos juz próbował tak zrobic??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam, można zamienić na kalafior też będzie smacznie

      Usuń
  8. w jakiej temp zapiekać?

    OdpowiedzUsuń
  9. Twoja zapiekanka kusi, oj kusi:) Wygląda wspaniale, muszę kiedyś wypróbować jak będzie chwila czasu-może w weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo dobra! Właśnie po raz kolejny robię ją na obiad:). I uważam, że sos to główny składnik który nadaje rewelacyjny smak tej zapiekance:). Ja daję znacznie więcej cząbru do sosu. Ma świetny smak.

    OdpowiedzUsuń