Danie kuchni hinduskiej.
Według wierzeń hinduskich jedzenie jest darem od Boga, dlatego proces przygotowania
posiłków wymaga należytego szacunku i powagi.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka suchego maku
1 łyżeczka kminu rzymskiego (nie pomylić z kminkiem)
2 szczypty pieprzu
1 łyżeczka kolendry
3 ząbki czosnku
3 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżeczka imbiru
3 łyżki masła klarowanego
1 cebula
2 szczypty pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka garam masala
1 szklanka wody
sól
Wykonanie:
Pierś opłukać i pokroić w kostkę.
Do miseczki wsypać kurkumę,mak,kmin,kolendrę,imbir i pieprz kajeński.
Wszystko wymieszać i rozgnieść całe ziarenka.
Wiórki kokosowe wymieszać z rozgniecionym czosnkiem.
W rondlu rozgrzać masło i dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę,którą
zarumienić na złoty kolor.
Dodać mieszankę przypraw oraz wiórki z czosnkiem i smażyć około 1 minuty
cały czas mieszając, a następnie dołożyć pokrojonego kurczaka i smażyć
ze wszystkich stron. Mieszać często.
Dolać szklankę wody, posolić, popieprzyć, dodać garam masala, zamieszać
i dusić na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
Podawać z ryżem.
Lubię takie aromatyczne dania, idealne na weekendowe gotowanie:)
OdpowiedzUsuńBył bardzo dobry :)
UsuńCóż za połączenie smaków i aromatów - musi być pysznie :)
OdpowiedzUsuńAniu było pyszne :)
Usuńpełny aromat :-)
OdpowiedzUsuńO tak :)
UsuńUwielbiam kuchnię indyjską, wspaniałe danie:)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńMoje ukochane smaki :-) świetne danie zrobiłaś :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda pysznie, chetnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńMarto chętnie bym Cię poczęstowała.
UsuńZnów kuchnia, która swoimi przyprawami bardzo do nas przemawia :)
OdpowiedzUsuńSuper danie :D
Dziękuję :)
UsuńBardzo intrygujące smaki, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuń