Składniki:
400 g kaszy gryczanej
500 g pieczarek
4 kiełbaski ja dałam śląskie
4 srednie marchewki
2 cebule
100 g sera żółtego
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
Wykonanie:
Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i
podsmażyć ją na 1 łyżce masła.
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.
Cebulę pokroić w kostkę.
Na drugiej patelni rozpuścić masło podsmażyć cebulę, a następnie dodać pieczarki i
smażyć do odparowania wody,
Doprawić solą i pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego włożyć połowę ugotowanej kaszy, a następnie układać kolejne
warstwy
podsmażone pieczarki, marchewka, pokrojona w kostkę kiełbasa i druga część kaszy.
Wierzch zapiekanki posypać startym serem i włożyć do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut.
Podawać gorącą
Smacznego
Wspaniała zapiekanka :-) lubię takie dania :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSmacznie! :)
OdpowiedzUsuńSzybko i smacznie:)
OdpowiedzUsuńbyło smacznie :)
UsuńSuper pomysł z wykorzystaniem zdrowej kaszy. Mniam!
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńMoja ukochana kasza ,czyli pysznie.
OdpowiedzUsuńPycha :)
UsuńMniam,,,ale pysznie ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSuper pomysł dla mnie - uwielbiam kaszę gryczaną !
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńZapiekanki z kaszą gryczaną jeszcze nie jadłem :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńUwielbiamy kaszę gryczaną ale zapiekanki jeszcze z niej nie robiłyśmy :) Czas to nadrobić :P
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńŚwietny pomysł! I nawet zwykła kasza może nabrać kolorów:)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na obiad! :)
OdpowiedzUsuńpolecam
Usuńzapiekanki z kaszą gryczaną jeszcze nie jadłam :) ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńpolecam smaczna
Usuńpysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję
Usuńjak z kaszą to ja się piszę :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam
UsuńU mnie też kaszowo dzisiaj :) Kasza gryczana będzie następna- pyszności ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na zapiekankę :)
OdpowiedzUsuńKasz gryczana w takim wydaniu - to rozkosz dla podniebienia:) pyszotka!!!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł :) a czy można zamienić kaszę gryczaną na pęczak lub jęczmienną? będzie pasować?
OdpowiedzUsuńNie robiłam z inną kaszą , ale myślę,że z pęczakiem będzie smacznie
UsuńBardzo fajny pomysł. Jeszcze nigdy nie używałam kaszy gryczanej do tego typu zapiekanek. Chętnie bym spróbowała;)
OdpowiedzUsuńpolecam smaczna
Usuń