Składniki:
500 g mięsa mielonego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 papryczka chili bez pestek
1 puszka pomidorów bez skóry
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka oregano
sól
pieprz
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić drobno posiekaną cebulę po czym dodać mięso mielone i podsmażyć chwilę.
Przełożyć całość do garnka zalać 1,5 l wody, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w kostkę paprykę.. Kukurydzę , fasolę odcedzić na sitku i dorzucić do garnka.
Dodać wszystkie pozostałe składniki , doprawić i gotować.
Podawać na gorąco z ryżem.
Bardzo je lubię:)
OdpowiedzUsuńSmaczne :)
UsuńBardzo lubię to danie. Bardzo dawno go nie robiłam, dziękuje za przypomnienie :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko też sobie o nim wczoraj przypomniałam :)
UsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJedno z naszych ulubionych dań :) Chętnie bym się wprosiła na obiad :D
OdpowiedzUsuńzapraszam :)
Usuńu mnie koniecznie musi być dobrze doprawiona, pyszna!
OdpowiedzUsuńTylko taka bardzo pikantna :)
UsuńPyszności :))
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszne danie.
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńDawno nie jadłem, a bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńProponuję ugotować , pycha :)
UsuńPamiętam, że po raz pierwszy zrobiłam to wspaniałe i super- smaczne danie jak dopiero poznawałam tajniki gotowania. Pamiętam, że wyszło mi bardzo smaczne i to zachęciło mnie do dalszych prób kulinarnych. Także dla mnie chilli con carne ma także wartość sentymentalną. A poza tym uwielbiam tę potrawę, a taki rozgrzewający talerzyk z chęcią bym zjadła. Pozdrowieńka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńMegly to trafiłam w Twój gust. Ja też bardzo lubię takie dania tylko musi być na pikantnie :)
UsuńBardzo lubię chili con carne, tylko mięso zastępuję proteiną sojową.
OdpowiedzUsuńNie próbowałam :)
UsuńTakiego tradycyjnego nigdy nie jadłyśmy, zawsze jakieś modyfikacje stosujemy :P
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOK do wykonania!
OdpowiedzUsuńPolecam smaczne :)
Usuń