Składniki:
Biszkopt jasny:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt z makiem
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietanowa
1/2 l śmietany kremówki
1 czewrwona galaretka (dałam truskawkową)
2 łyki cukru pudru
Masa budyniowa:
1/2 l mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
5 łyżek cukru
1 kostka masła
Polewa
1/2 kostki margaryny
5 łyżek cukru pudru (dałam kryształ)
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżka żelatyny
5 łyżek śmietany (dałam śmietanę 18%)
Dodatkowo
2 paczki herbatników szkolnych
3/4 szklanki rumu (nie dałam)
Wykonanie:
Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać cukier stale ubijając.
Dodawać pojedynczo żółtka, miksując.
Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką
do połaczenia składników
Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy.
Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 40 minut.
Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki.
Biszkopt z makiem
Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać cukier stale ubijając.
Dodawać pojedyńczo żółtka miksując.
Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać mak i delikatnie wymieszać łyżką
do połaczenia składników
Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy.
Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 40 minut.
Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki.
Masa śmietanowa:
Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno.
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i tężejącą połączyć z ubitą śmietaną.
Masa budyniowa:
Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, a pozostałą część zagotować wraz z cukrem.
Budyń rozrobić w szklance z mlekiem i wlać na gotujące się mleko,stale mieszając.
Gdy zgęstnieje ostudzić.
Masło utrzeć i dodawać stopniowo budyń stale ucierając.
Polewa:
W wodzie rozpuścić żelatynę.
W rondelku rozpuścić margarynę,dodać cukier,kakao. Ściągnąć z palnika i połączyć z żelatyną.
Przestudzić polewę i do lekko ciepłej wlać śmietanę. Roztrzepać i wlać na ciasto.
Składanie ciasta
Uwaga:
Biszkopty wyrosły mi bardzo wysokie i przecięłam je na dwie części.
Do ciasta wykorzystałam jedną część jasnego i jedną część makowego.
Resztę zamroziłam
Biszkopt jasny
Masa śmietanowa
Biszkopt z makiem
Masa budyniowa
Herbatniki
polewa
Musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńjest smaczne
Usuńu siostry Anastazji zawsze pełnia smaków;) muszę kiedyś zrobić!
OdpowiedzUsuńSuper ciasto! Tylko chyba sporo pracy przy nim, ale pewnie opłacało się ;)
OdpowiedzUsuńsporo pracy , ale efekt końcowy tego warty
UsuńPyszne.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda wspaniale, super nazwa :-))))
OdpowiedzUsuńDużo pracy , ale warto
UsuńWygląda na pracochłonne, ale też na warte zrobienia :)
OdpowiedzUsuńDużo pracy , ale warto
UsuńWszystkie warstwy super się prezentują :) Lubimy takie ciasta bo zawsze każdą warstwę rozpracowujemy osobno xD
OdpowiedzUsuń:)
Usuńbardzo smacznie wygląda ten kopciuszek :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń