1 korpus z kury
500 g wołowiny-szponder
3 l wody
4 średnie marchewki
1 seler
1 mały por
2 średnie pietruszki
1 cebula
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól
pieprz
natka pietruszki
Wykonanie:
Mięso opłukać, włożyć do garnka i zalać wodą.
Posolić i gotować około 1 godziny na wolnym ogniu. Na powierzchni powstaną szumowiny, które
należy zebrać.
Dodać marchewki przekrojone na pół,pietruszkę, kawałki selera, por,ziele angielskie, liść laurowy
i gotować na małym ogniu, tak aby rosołek delikatnie pyrkał.
Cebulę przyrumienić na płycie i dodać do rosołku.
Doprawić solą i pieprzem
Rosół gotować około 3 godzin.
Podawać z makaronem .
uwielbiam rosołek :)
OdpowiedzUsuńoj tak :)
Usuńuwielbiam rosołek :)
OdpowiedzUsuńOJ, jakbym zjadła teraz taki rosołek z marchewką! Coś pysznego!
OdpowiedzUsuńzapraszam na talerz gorącego rosołku :)
Usuńmniam taki domowy najlepszy jest rosołek :)
OdpowiedzUsuńzawsze w niedzielę musi być :)
UsuńZa rosołem nie przepadamy od dzieciństwa... zawsze dodawałyśmy do niego ketchup żeby mieć pomidorową xD (teraz już tak nie robimy :P)
OdpowiedzUsuńja rosół uwielbiam, a potem pomidorową na rosole :)
Usuń