Mazurek mój nie jest śliczny, wymuskany, ale bardzo smaczny.
Kochani,
życzę Wam zdrowych, pogodnych Świąt,
smacznego jajka
i wyjątkowo mokrego Śmigusa Dyngusa
Składniki:
Ciasto
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
6 żółtek
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 puszka kajmaku
migdały
morele
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolite ciasto i schłodzić około 1 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć dno blachy , a brzegi lekko podwyższyć zawijając brzeg ciasta.
Ponakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C
do zarumienienia się
Po wystudzeniu polać kajmakiem i udekorować.
Uwielbiam mazurka. Spody upiekłam już wczoraj, teraz tylko dodać masę i zjadać :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładny ;)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt:)
Bardzo ładny mazurek :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt:)
Słodko i wiosennie:)
OdpowiedzUsuńPięknych, spokojnych Świąt:)
Pyszny mazurek! Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńMazurek prezentuje się doskonale :) Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńrównież życzę wesołych świąt
UsuńCudny mazurek :-) wspaniałych Świąt :-)
OdpowiedzUsuńWzajemnie Marzenko
Usuńnajbardziej klasyczny z mazurków! wesołych świąt!
OdpowiedzUsuńPiękny ten Twój mazurek :)
OdpowiedzUsuńdziekuję
Usuń