Ciasto
4 szklanki mąki
200 g masła
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
3 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki śmietany 18%
Krem
500 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru lub według własnych smaków
250 g serka mascarpone
100 g startych orzechów włoskich
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Dodać żółtka, śmietanę i ponownie utrzeć.
Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i utrzeć mikserem, a następnie
zagnieść na jednolite ciasto.
Z ciasta robić małe kuleczki wielkości orzecha laskowego i
piec w maszynce elektrycznej do wypiekania orzeszków.
Uwaga
Ciasteczka pieką się dość szybko i należy uważać, aby się nie przypaliły.
Po upieczeniu odstawiamy połówki orzeszków do wystudzenia , a w tym czasie
przygotowujemy krem orzechowy.
Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, zmielone orzechy i
ponownie ubić do połączenia się składników.
Połówki ciasteczek napełniać kremem i sklejać dwie połówki razem.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
Widziałam podobne w sklepie, kiedyś kupiłam, smaczne, ale jednak co domowe to domowe;)
OdpowiedzUsuńLeno pyszne były
UsuńUwielbiam te ciastka, ale moja babcia zawsze je robi z innej formy. Muszę się rozejrzeć za taką blaszką :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko to nie jest blaszka tylko takie elektryczne urządzenie do pieczenia orzeszków jak do gofrów :)
UsuńNie jadlam wieki cale!
OdpowiedzUsuńJa pamietam taka specjalna patelnie do pieczenia orzeszkow.
Ale blaszka rzeczywiscie ciekawa.
:)
Kasiu polecam są smaczne
Usuńmoje ukochane ciasteczka, musze sobie kiedyś kupić tę formę :-)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńPyszota :) najbardziej lubimy same łupinki a powinno być chyba odwrotnie:)
OdpowiedzUsuńłupinki dzieciaki mi zawsze wyjadają :)
UsuńKoleżanka nas kiedyś poczęstowała nimi ale same nigdy nie robiłyśmy :/
OdpowiedzUsuńPolecam pyszne :)
UsuńGenialne to urządzenie! Ja znam tylko takie jak patelnia które się kładzie na gaz
OdpowiedzUsuńAniu to jest szybsze i łatwiej robić . Polecam :)
UsuńPysznie nadziane i kuszą oko.
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńOrzeszki z mojego dzieciństwa, aż uśmiech pojawił się na mojej buzi :) Cudo !
OdpowiedzUsuńPewne smaki przypominają dzieciństwo :)
UsuńOjej, jakie te ciastka są urocze! ;)
OdpowiedzUsuńSchrupałabym parę takich orzeszków, szkoda tylko, że takiej formy nie mam. :D
Pyszności!
Polecam, ciasteczka super :)
UsuńFajne takie słodkie orzeszki :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńOj przypomniałaś mi o orzeszkach. Kiedyś często je robiłam. Muszę znaleźć moją foremkę :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńIstotnie, wyglądają jak orzeszki. Super przepis ;)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńJadłam kiedyś takie i byłam zachwycona!:)
OdpowiedzUsuńpolecam pyszne :)
Usuńjak ja je dawno jadła :) muszę takie zrobic w wolnej chwili, bo Twoje wyszły znakomite :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńMoja ciocia zawsze robiła takie orzeszki, były pyszne :)
OdpowiedzUsuńsą pyszne :)
UsuńUwielbiam te ciasteczka:)) Niestety nie mam orzesznicy póki co, i nie mogę ich upichcić:( A wyglądają baardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńPolecam są pyszne
UsuńUrocze i z pewnością przepyszne!
OdpowiedzUsuńJa "piekę" orzeszki w takiej specjalnej patelni na gazie. Szybko i bezproblemowo.
OdpowiedzUsuń