200 g mąki
2 jajka
2 średnie marchewki
1 duży por
1 cukinia
1/2 szklanki wody
3 łyżki masła klarowanego
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka oregano
sól
pieprz ziołowy
Wykonanie:
Cukinię, marchewkę i por pokroić w słupki o równej długości.
Na patelni rozgrzać połowę masła i dodać marchewkę.
Lekko ją podsmażyć, a następnie dodać pora.
Smażyć około 5 minut i dołożyć cukinię. Podlać bardzo małą ilością wody.
Posypać solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i oregano.
Smażyć chwilę często mieszając, a w razie potrzeby podlewać wodą.
Do garnuszka wsypać mąkę, wbić jajka i wymieszać. Dolewać stopniowo
wodę , aby ciasto miało gładką konsystencję (nie może być zbyt rzadkie).W razie, gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać wody.
Rozsmarować ciasto na płaskim talerzu.
W garnku zagotować wodę i lekko posolić.
Łyżką zgarniać ciasto z talerza do wody tworząc podłużne kluski.
Gotować do wypłynięcia szpecli na powierzchnię wody.
Odcedzić na sitku.
Na patelni rozgrzać drugą połowę masła i podsmażyć szpecle..
Połączyć z warzywami i wymieszać. Ponownie doprawić solą i pieprzem.
Podawać bezpośrednio na talerz.
Żródło Doradca smaku Michel Moran
Ciekawe dnie :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńPyszny pomysł na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńJuż jesteśmy ciekawi smaku tego specjału:) To dla nas absolutna nowość :)
OdpowiedzUsuńPolecam , smaczne danie
UsuńFajne danie, ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne
UsuńJeszcze nie jadłam, ale na pewno by mi posmakowało:)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne danie
UsuńSmakowicie i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńpysznie
UsuńŚwietny pomysł na kluski kładzione, następnym zrazem też zrobię z talerzyka :)
OdpowiedzUsuńpolecam
UsuńZ takiego ciasta moja mama kiedyś robiła kluski do zupy :)
OdpowiedzUsuńPewnie z warzywami też by mi smakowało :)
tak dokładnie mogą być kluski do zupy
Usuńtrochę jak zacierka, ale nie w zupie. Ciekawe, chętnie bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńdokładnie tak i bardzo smaczne :)
Usuńciekawe połączenie kluseczek z mięskiem :) bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńmięska tu brak , ale może być i z mięskiem :)
UsuńBardzo fajne i ciekawe danie :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuń