Mizeria to sałatka z zielonych świeżych ogórków.
Nie uwierzycie , ale najbardziej lubię mizerię na słodko. Tak właśnie tak.
Jednak dzisiaj zrobiłam bardziej klasyczną wersję z koperkiem i szczypiorkiem.
Podałam z mięsem i ziemniakami.
Składniki:
5 ogórków gruntowych
1 pęczek posiekanego szczypiorku
1/2 pęczka koperku
250 ml śmietany 18%
sól
pieprz
Wykonanie:
Ogórki obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Posypać solą i odstawić na 15 minut, po czym odcedzić dobrze wodę na sicie.
Do ogórków dodać szczypiorek, śmietanę , pieprz.
Wszystko wymieszać i posypać koperkiem.
Ja lubię schłodzoną .
Ja robię bez śmietany,a z gęstym jogurtem,jakoś śmietana mnie odrzuca;)
OdpowiedzUsuńJa czasami też z jogurtem robię , ale wolę śmietanę :)
UsuńMniam moje ulubione smaki :-)
OdpowiedzUsuńKojarzy mi się z dzieciństwem, taka klasyka, która w wakacje była dodawana do każdego obiadu :)
OdpowiedzUsuńPodobnie kojarzę z dzieciństwem
Usuńpysznie, domowo:) u nas zawsze jest mizeria;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńnasza ukochana suróweczka:D
OdpowiedzUsuńJuż niedługo sezon ogórkowy wejdzie w swoją pełnię i pałaszowanie mizerii będzie na porządku dziennym. Tęsknie za nią, muszę koniecznie zrobić :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńJeden z moich ulubionych dodatków do obiadu, pyszności:)
OdpowiedzUsuńMniam.. u mnie wczoraj była, pycha!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKlasyka zawsze jest w modzie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, zawsze się do niej wraca :)
UsuńJa zdecydowanie najbardziej lubię taką tradycyjną na słono :) Pycha
OdpowiedzUsuń:)
UsuńU mnie w domu robi się mizerię z jogurtem naturalnym i wyłącznie na słono, ale wiem, że są wielbiciele słodkiego smaku :)
OdpowiedzUsuńKa lubię taką na słodko :)
UsuńNie przepadamy za mizerią ze śmietaną bo nasza mama zawsze robiła ją z kefiru/maślanki/jogurtu i tak nasz smak się ukształtował. Nie mniej jednak mizeria z ogórkiem i koperkiem jest również naszą ulubioną :D
OdpowiedzUsuńPonadczasowe!
OdpowiedzUsuńJak ja lubię a jeść nie mogę wrrrrr a to takie dobre
OdpowiedzUsuńNastępnym razem zrobię mizerię z Twojego przepisu. Bo o ile ja również uwielbiam ją na słodko, to mój mąż zawsze kręci nosem :D
OdpowiedzUsuń