Wilec ziemniaczany-gatunek byliny znany również pod nazwą batat lub słodki ziemniak.
Jego smak jest bardzo delikatny i słodkawy.
Ja najczęściej robię je pieczone w postaci frytek lub w plasterkach z różnymi dodatkami.
Świetny dodatek do obiadu lub jako przekąska.
Składniki:
3 średnie bataty
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki rozmarynu
sól
Wykonanie:
Bataty obrać i pokroić na plasterki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć plasterki batatów. Posypać solą i rozmarynem.
Ząbki czosnku położyć w różnych częściach blaszki między batatami. Skropić olejem i piec w 180 stopniach C .
Szybko i smacznie.
Wygląda bardzo smacznie! *.*
OdpowiedzUsuńJeszcze ich w życiu nie próbowałam niestety. Muszę kupić i wtedy będę już wiedziała jak je przyrządzić :)
OdpowiedzUsuńTak ładnie u Ciebie wyglądają, że muszę się w końcu zabrać i takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńDla nas są zdecydowanie za słodkie jako frytki :P
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze żadnych a tka fajnie wyglądają
OdpowiedzUsuńOstatnio widziałam bataty w sklepie, nawet chciałam kupić, ale nie wiedziałam jak je przyrządzić. Szkoda, że wcześniej nie wpadłam na Twój prosty, ale świetny przepis ;)
OdpowiedzUsuńte ziemniaczki sa bardzo pyszne, slodkie i zdrowe... kroje: kartofle,pietruszke, marchewke, bataty, buraczki i co tylko lubie lekko je podgotuje pozniej wrzucam na blache i do piekarnika tylko na oleju pod koniec wrzucam cale zabki czosnku (czosnek pieczony za dlugo czarnieje) i podaje z miesem - zazwyczaj pieczen z baraniny (fajnie tez jest to pogniesc/poszturac ladnie uformowac porcje na talerzu i na wierzch rzucic ser kozi i rukole mmmmm pycha ( w ostatnim przypadku uzywam tylko bataty, marchew, pietruszke i czosnek- buraczki zabarwia wszystko na czerwono...)
UsuńSkorzystam z tego przepisu dziękuję :)
Usuń