Zawiera bardzo dużą ilość błonnika, potasu, wapnia i magnezu..
Jak ugotować kaszę?
Kaszę wypłukać na sitku.
Na 1 szklankę kaszy wlać 2,5 szklanki wody.
Posolić i gotować około 10 minut bez przykrycia. Zdjąć z palnika przykryć garnek pokrywką i pozostawić
do spęcznienia.
Składniki:
2 szklanki kaszy bulgur
5 szklanek wody
1 mała młoda kapusta
1 łyżka masła klarowanego
1 średnia marchewka
1 cebula
1 puszka pomidorów
1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
sól
pieprz ziołowy
150 g sera żóltego
Wykonanie.
Kaszę ugotować według przepisu podanego wyżej. Na dwie szklanki kaszy należy wlać 5 szklanek wody.
Kapustę drobno poszatkować.
W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę drobno posiekaną. Dodać kapustę, wlać 1/4 szklanki wody i dusić około 10 minut, a następnie wlać puszkę pomidorów, dodać kumin,sól i pieprz.
Dusić do miękkości kapusty.
W naczyniu żaroodpornym wykładamy połowę ugotowanej kaszy i uciskamy łyżką ma gładko.
Kapustę wraz z sosem który powstał wlewamy na kaszę i również wygładzamy lekko uciskając łyżką.
Ponownie warstwa kaszy i na wierzch starty żółty ser.
Piec w 180 stopniach C do całkowitego rozpuszczenia się sera i lekkiego przyrumienienia.
Polecam i smacznego
nie jadłam jeszcze tej kaszy, fajna zapiekanka:)
OdpowiedzUsuńSuper zapiekanka. Bardzo lubię kaszę :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dawno nie jadłam żadnej zapiekanki. A ta wygląda na bardzo pyszną. Powiem szczerze, że chyba nigdy nie miałam okazji jeść zapiekanki z kaszą- spróbowałabym :) Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńpyszne i zdrowo z kaszą:D
OdpowiedzUsuńkaszy nie jadałam jeszcze, ale sam pomysł na zapiekankę świetny, można też zrobić z inną ulubioną kasza:)
OdpowiedzUsuńZapiekanka bardzo fajna :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi odpowiada ta zapiekanka - kaszę bulgur uwielbiam, więc przepis jak dla mnie :)
OdpowiedzUsuńFantastyczna zapiekanka. Ten przekrój wygląda fenomenalnie, aż ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuńbardzo smakowita zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńPyszna zapiekanka, takie lubimy :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na zapiekankę :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na połączenie dwóch składników, które lubię :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kaszę bulgur samo zdrowie i zapiekanka pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuńmłoda kapusta obecnie króluje na moim stole, już wiem co zrobię z niej następnym razem :)
OdpowiedzUsuń