Można je podawać z ziemniakami, ryżem , kaszą lub makaronem.
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki bazylii
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
1 przecier pomidorowy 200 g
1 liść laurowy
2 łyżki mąki
3 łyżki oleju
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Mięso włożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, majeranek,czosnek przeciśnięty przez praskę,drobno posiekaną cebulę,sól,pieprz i wszystko dokładnie wymieszać.
Do garnka wlać 1,5 l wody i zagotować.
Z mięsa uformować kuleczki i każdą obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pulpety delikatnie z każdej strony po czym przełożyć je do gotującej się wody.
Dodać liść laurowy, przecier pomidorowy, doprawić solą i gotować na wolnym ogniu.
Na koniec gotowania zagęścić sos zawiesiną sporządzoną z łyżeczki mąki ziemniaczanej i wody.
Wlać do sosu i zagotować. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, bazylią i zagotować.
Pulpety w sosie pomidorowym
A u mnie najczęściej jemy w koperkowym sosie, ale w pomidorowym też lubię:)
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię. ALe tylko takie domowe. CZasem na wyjazdach jadaliśmy takie ze słoika - ohyda. Domowe są najlepsze. :) Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńPyszności, jadłam takie 3 dni temu na kolację z tym, że z indyka. Bardzo podobnie zrobiłam sos!
OdpowiedzUsuńależ smakowite i jeszcze młode ziemniaki :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pulpeciki, mama często robiła w dzieciństwie :D
OdpowiedzUsuńPrzepis zapowiada się świetnie jak w przyszłym tygodniu zrobię to opiszę
OdpowiedzUsuńdlaczego nie ma mojego wpisu a takie smaczne pulpety
OdpowiedzUsuńPulpety w sosie pomidorowym w dzieciństwie bardzo lubiłyśmy :) Wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuń